Obezbijeđeno finansiranje za projekte vrijedne 1,8 milijardi KM

Bez autora
Jun 21 2012

Vlada Republike Srpske danas je usvojila Nacrt programa javnih investicija Srpske za period od 2013. do 2015. godine, u kome su obezbijeđeni izvori finansiranja za investicione radova u vrijednosti od 1,8 milijardi KM. Najviše projekata za koje su obezbijeđeni izvori finansiranja odnosi se na infrastrukturu, koja nosi oko 45 odsto ukupnih planiranih investicionih sredstava. 17,8 odsto sredstava u planiranom trogodišnjem periodu odnosi se na oblast industrije, energetike i rudarstva, a 14,6 odsto na sektor poljoprivrede. Najveći izvori finansiranja tih projekata su inokreditna sredstva. U tom dokumentu su i najavljeni proiritetni projekti za koje nisu obezbijeđena finansijska sredstva i kreću se oko 11 milijardi KM, a u kojima je dominantan sektor energetike sa oko 80 odsto učešća. Taj dokument do kraja godine će biti usvojen u formi prijedloga i osnova je za izradu ekonomske politike i budžeta za narednu godinu.

Obezbijeđeno finansiranje za projekte vrijedne 1,8 milijardi KMVlada Republike Srpske danas je usvojila Nacrt programa javnih investicija Srpske za period od 2013. do 2015. godine, u kome su obezbijeđeni izvori finansiranja za investicione radova u vrijednosti od 1,8 milijardi KM, prenose agencije.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je novinarima nakon sjednice Vlade da se najviše projekata za koje su obezbijeđeni izvori finansiranja odnosi na infrastrukturu, koja nosi oko 45 odsto ukupnih planiranih investicionih sredstava.

Tegeltija je naveo da se 17,8 odsto sredstava u planiranom trogodišnjem periodu odnosi na oblast industrije, energetike i rudarstva, a 14,6 odsto na sektor poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, najveći izvori finansiranja tih projekata su inokreditna sredstva.

- U tom dokumentu su i najavljeni proiritetni projekti za koje nisu obezbijeđena finansijska sredstva i kreću se oko 11 milijardi KM, a u kojima je dominantan sektor energetike sa oko 80 odsto učešća - rekao je Tegeltija.

On je naveo da će taj dokument do kraja godine biti usvojen u formi prijedloga i osnova je za izradu ekonomske politike i budžeta za narednu godinu.

Tegeltija je naveo da je prema Zakonu o državnoj pomoći BiH koji predstavlja obavezu BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Ministarstvo finansija pripremilo popis državne pomoći za 2011. godinu kojeg će do 1.jula dostaviti Evropskoj komisiji.

On je rekao da je državna pomoć prema tom Zakonu u prošloj godini ukupno dodijeljena u iznosu od 152,4 miliona KM, od čega najviše u sektore industrije i usluga, te poljoprivrede.

Tegeltija je naveo i da je na sjednici usvojen Prijedlog zakona o požarima, koji je ranije u formi nacrta bio u skupštinskoj proceduri.

Do jeseni poravnjanje sa FBiH

Tegeltija očekuje da bi do jeseni moglo biti izvršeno poravnanje dugovanja Federacije prema Srpskoj po osnovu indirektnih poreza, prenose agencije.

Tegeltija je rekao novinarima da je u razgovorima Fiskalnog savjeta BiH sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, u vezi sa politikama koje treba realizovati da bi bio ostvaren novi aranžman, jedan od zahtjeva te međunarodne finansijske institucije bio da se mora ivršiti finansijsko poravnanje između entiteta.

Tegeltija je podsjetio da je Fiskalni savjet na sjednici prošle nedjelje u Banjaluci donio odluku da se mora napraviti finansijsko poravnanje između Republike Srpske i Federacije.

- To pitanje je dosta uslovljeno stavovima MMF-a i ja se nadam da će biti spremnosti da sa Federacijom dogovorimo poravnanje vezano za indirektne poreze za 2010. godinu, drugu polovinu prošle godine i neka dugovanja od ranije - istakao je Tegeltija.

On je ponovio da oko 50 miliona KM iznose ukupna potraživanja Srpske po sudskim prvostepenim presudama i ona koja je evidentirala Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Tegeltija je dodao da se javni dug i kumulativni deficit budžeta Srpske kreće u okvirima prihvatljivim za MMF.

Stabilna fiskalna pozicija Srpske

Ministar finansija Srpske ocijenio je da su ove godine izostali očekivani pokazatelji ekonomskog rasta, kao i u zemljama u okruženju, ali da je i pored toga fiskalna pozicija Srpske stabilna.

Tegeltija je rekao analitičarima Agencije za kreditni rejting „Standard i Purs” da je Srpska potpuno opredijeljena za novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom koji bi, pored izuzetno povoljnih izvora finansiranja, značio i dodatno povjerenje drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Analitičari „Standard i Pursa” ocijenili su da postoje pozitivni trendovi koje je neophodno nastaviti kako bi kreditni rejting zadržao stabilnost, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Tegeltija je predstavio aktivnosti Vlade na izmjeni zakonskih propisa koji se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja, te aktivnosti koje se sprovode na osnovu pripremnih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

On je razgovarao sa analitičarima „Standard i Pursa” o aktuelnoj makroekonomskoj i fiskalnoj situaciji u Srpskoj i implikacijama po kreditni rejting BiH.

Srpska uredno izvršava budžetske obaveze

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija prenio je direktoru i regionalnom koordinatoru Svjetske banke Džejn Armitaž da Srpska uredno izvršava obaveze prema svim budžetskim korisnicima i da redovno servisira obaveze po osnovu unutrašnjeg i spoljnjeg duga, te da se prema budžetskim rashodima odnosi veoma restriktivno.

Delegacija Svjetske banke je tokom jučerašnjih razgovora u Sarajevu posebno bila zainteresovana za tok pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, od kojih zavisi i dalja saradnja sa Svjetskom bankom, a u vezi sa programom budžetske podrške.

Tegeltija je naveo da je Republika Srpska već preduzela niz aktivnosti u određenim oblastima koje je kao prioritetne naveo MMF, navodeći da je cilj reformi fiskalna i finansijska stabilnosti, koja bi imala pozitivne efekte i na standard građana.

Osim toga, razgovarano je i o postojećim i novim projektima koje Svjetska banka ima namjeru da realizuje u Srpskoj, prvenstveno o kreditnoj liniji za mala i srednja preduzeća, koja se realizuje preko Investiciono-razvojne banke, te o projektu zaštite od poplava.

Predstavnici Svjetske banke iskazali su podršku i za reforme koje Vlada Srpske provodi u socijalnom sektoru, te izrazili spremnost za nastavak podrške budžetu, koja je protekle dvije godine izostala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik